Δερβενάκια: Η ιστορική στιγμή

Όπως πηγαίνεις για το Ναύπλιο πριν κάνεις δεξιά στις γραμμές του τρένου βλέπεις την πινακίδα που σε πάει στα Δερβενάκια, 2 χιλιόμετρα μακριά .

Τί θα συναντήσετε; Γιατί να πάτε και τί έγινε στα Δερβενάκια;

Πρωταγωνιστής ,ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης , ο σπουδαίος αυτός στρατηγός που έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα του.

Ο Δράμαλης πασάς προσπαθούσε με κάθε μέσο να πνίξει την επανάσταση. Την άνοιξη του 1822 ο Δράμαλης άρχισε να συγκεντρώνει 18000 στρατιώτες στην Υπάτη και εκατοντάδες ζώα και πυροβόλα. Αφού πυρπόλησε τη Θήβα κατευθύνθηκε προς το Άργος. Ο Κολοκοτρώνης με τους υπόλοιπους έφερε σε εφαρμογή το σχέδιο της ”καμένης γης΄΄’ και κατέστρεψε καλλιέργιες και ζώα με σκοπό να μην υπάρχει ανεφοδιασμός του εχθρού.

Ο Κολοκοτρώνης είχε μαζί του 2500 πολεμιστές και 800 απο αυτούς ήταν κρυμμένοι στους θάμνους. Μαζί του ήταν ο Νικηταράς ο οποίος δεν πολέμησε μόνο εναντίον του κατακτητή αλλά και για την προσβολή που είχε υποστεί ο Κολοκοτρώνης. Όπως λέγεται άλλαξε 7 σπαθιά. Ο Παπαφλέσσας ήταν εκεί όπως και ο αδερφός του ο Νικήτας Φλέσσας.

Οι Τούρκοι ήταν εξαντλημένοι και απο τις ασθένειες και απο την έλλειψη τροφής και αποφάσισαν να γυρίσουν στην Κόρινθο. Οι δρόμοι όμως είχαν παγιδευτεί απο δυνάμεις ελληνικές και η παγίδευση τους στα Δερβενάκια ήταν γεγονός . Στις 26 Ιουλίου έγινε αυτή η φονική μάχη.

Μετά απο αυτή τη μάχη ο Κολοκοτρώνης ανακηρύχτηκε αρχιστράτηγος.

Όντως εάν πάει κανείς να δει απο κοντά το σημείο αυτό θα καταλάβει γιατί ο Κολοκοτρώνης  το είχε επιλέξει. Όντως όπως θα δείτε στις φωτογραφίες ήταν στρατηγικό σημείο. Απο το λόφο μπορείς να δείς όλη την πεδιάδα και την αργολική γη.

Όλες οι φωτογραφίες ειναι του Capture Greece Magazine. Όποιος θέλει να τις χρησιμοποιήσει είτε μπορεί να επκοινωνήσει μαζί μας, είτε να βάλει την πηγή.

One response to “Δερβενάκια: Η ιστορική στιγμή”

  1. […] μπω στο Ναύπλιο περνάω έτσι απο τα Δερβανάκια για λίγο, σκεφτόμενη την ιστορική και επιτυχημένη […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s