Το ”άγνωστο” Ναύπλιο: Ξενάγηση στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας

Ξεκινάω να σας παρασύρω σε ένα ονειρικό προορισμό, σε ένα προορισμό που μπορεί να καλύψει τα πάντα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου…

Πριν μπω στο Ναύπλιο περνάω έτσι απο τα Δερβανάκια για λίγο, σκεφτόμενη την ιστορική και επιτυχημένη μάχη των Δερβενακίων όπου το έξυπνο μυαλό του Κολοκοτρώνη, ο οποίος διάλεξε αυτό το σημείο μάς κάνει ακόμα περήφανους.


Ναύπλιο…Μια πόλη γεμάτη ιστορία, ονειρικά δρομάκια ..Μια πόλη γεμάτη ομορφιές, εκθαμβωτική.

Μια πόλη που όσες φορές και να πας νιώθεις οτι κάτι σου λείπει , κάτι δεν έχεις δει , κάπου δεν έχεις πάει .΄
Παρόλο που νομίζεις οτι τα έχεις δει όλα , δεν έχεις δει τίποτα . Πιστέψτε με όσες φορές και να πας μπορείς να δεις κάτι το διαφορετικό , να κάνεις κάτι το διαφορετικό που δεν έχεις ξανακάνει τις προηγούμενες φορές.

Το Ναύπλιο ενδείκνυται για εκδρομούλες κοντά στην Αθήνα , ειδικά τώρα με τον καινούριο δρόμο σε 1μιση ώρα το πολύ είσαι εκεί .

Το Ναύπλιο είναι μια επαρχιακή πόλη η οποία αποτελεί την κοιτίδα της νεοελληνικής ιστορίας καθώς οι περισσότεροι ήρωες της ελληνικής επανάστασης του 21 πέρασαν απο το Ναύπλιο ,αλλά το πρόσωπο που τη σημάδεψε περισσότερο ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας , ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος. Η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Μην ξεχνάμε όμως οτι η Αίγινα υπήρξε ουσιαστικά για δυο μήνες η πρώτη πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας πριν το Ναύπλιο γιατί εκεί ήταν το ταμείο.


Γιατί να πάτε στο Ναύπλιο ; Φυσικά για πολλούς λόγους .

Αρχικά για να αλλάξετε παραστάσεις χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψετε μακριά .
Τί να δείτε όμως στο Νάυπλιο για αυτούς που δεν είναι απο εκεί και δεν ξέρουν ;Όταν φτάνω στο Ναύπλιο συνήθως βλέπω στρατηγικά τη βόλτα μου για να μη χάνω χρόνο γιατί θέλω να τα δω όλα . Παρκάρω το αμάξι στο Δημαρχείο και ξεκινάω τη βόλτα μου απο το Μεγάλο Δρόμο προς την πλατεία Συντάγματος και έπειτα κατευθύνομαι στην Παναγίτσα και πάω κατευθείαν μια βόλτα στην παραλία για να αδειάσω τις σκέψεις μου και έπειτα κάθομαι στο Ραντεβού , πολλά χρόνια τώρα .Κάθομαι στο Rendezvous και πίνω τον καφέ έχοντας πάρει μαζί μου και περιοδικά. Αν θέλω ξένα απο τον Οδυσσέα στην Πλατεία Συντάγματος και εάν θέλω ελληνικά και εφημερίδες απο το γωνιακό δίπλα στο trendy.

Βλέπω το Μπούρτζι απέναντι αγέρωχο το οποίο κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της Α΄ Ενετοκρατία (1389-1540) το 1471, όπως λέγεται αποτέλεσε την οχύρωση της βραχονησίδας Άγιος Θεόδωρος.
Μια βόλτα στην Αρβανιτιά είτε βράδυ είτε μεσημέρι για μπάνιο το καλοκαίρι είναι ό,τι πρέπει . Μου θυμίζει πολύ την Παλαιοκαστρίτσα στην Κέρκυρα. Μια βόλτα μέχρι το Παλαμήδι (εάν δεν το έχετε επισκεφτεί μέσα πρέπει να πάτε ) , αλλιώς είναι μια απίστευτη βόλτα είτε μεσημέρι να δείτε όλο τον Αργολικό κάμπο είτε βράδυ με μπύρες με την παρέα σας για να δείτε φωτισμένη την πόλη του Ναυπλίου. ( Με το ταίρι σας είναι το ιδανικότερο) .

Το Παλαμήδι είναι φρούριο το οποίο κατασκευάστηκε το 1687 από τους Βενετούς,μετά από σφοδρή μάχη με τους Οθωμανούς κατά τον Βενετοτουρκικό Πόλεμο και εκεί την εποχή της Τουρκοκρατίας φυλάκισαν το Γέρο του Μοριά τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου του 1833 και η δίκη του έγινε μετά απο 6 μήνες. Παρόλο που η απόφαση ήταν καταδικαστική για τον Κολοκοτρώνη ο Τερτσέτης και ο Πολυζωίδης ήταν αυτοί που αντιτάχθηκαν απέναντι σε όλους και υπερασπίστηκαν τον Κολοκοτρώνη. Υπάρχουν και τα αγάλματά τους απέναντι απο την πύλη της Ξηράς στο Ναύπλιο.Θα μπορούσα να εξιστορήσω σε κάθε αφήγησή μου ένα ιστορικό γεγονός διότι κάθε δρόμος του Ναυπλίου σηματοδότησε μια πτυχή της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδος.


Πυλη της Ξηρας. Κατασκευάστηκε το 1687 απο τους Βενετούς. Την εποχή εκείνη για να μπεις στο Ναύπλιο θα επρεπε να ανοιξει η Πυλη της Ξηρας που εκλεινε το βραδυ και οποιος εμενε εξω αναγκαζοταν να περιμενει μεχρι το αλλο πρωι.

Πυλη της ξηράς


Μπορείτε να δείτε τον αδριαντα του Σταικου Σταικοπουλου που πορθησε το Παλαμηδι απο τους Τουρκους τον Απριλη του 1821 μεχρι τις 29-30 Νοεμβριου του 1822. (Λέγεται οτι ανέβηκε απο εκείνο το σημείο στο Παλαμήδι ένα βράδυ με πολλή βροχή).

Ενας αλλος περιπατος ειναι να ξεκινησουμε απο τη πλατεια με τα 5 Αδερφια και να κατευθυνθουμε ειτε προς την Παλια Πολη και στις παρυφες του βραχου της Ακροναυπλιας.


Σε ποιά παραλία να πας


Εάν έχεις μέρες στη διάθεσή σου, μπορείς να κάνεις εξορμήσεις εκτός Ναυπλίου , υπαρχει μια θάλασσα που έχει μια σπηλιά λίγο έξω απο το Ναυπλιο στο δρόμο προς Ξυροπήγαδο και κατεβαίνεις κάτι σκαλάκια για να φτάσεις και είναι φανταστική , κρυμμένη στους ”ξένους”.

Μπορείς να πας στο Τολό που μοιάζει με Χολιγουντιανή παραλία .Αυτή η παραλία γεμίζει με πολλούς ξένους το καλοκαίρι .Στο Τολό αυτό που μου αρέσει εμένα και δεν το ξέρει ο κόσμος, νοικιάζω μια βάρκα χρόνια τώρα και πηγαίνω μέχρι απέναντι το νησάκι που λέγεται Δασκαλειό. Κάθε καλοκαίρι όποτε φυσικά το επιτρέπει ο καιρός νοικιάζουμε το σκαφάκι για 3 ώρες στα 25 ευρώ και πηγαίνουμε μέχρι εκεί στις όχθες του Δασκαλειού με τα πρασινογάλανα νερά κάνοντας βουτιές και ανεβαίνουμε τα σκαλιά και προσκυνούμε το εκκλησάκι. Η θέα είναι ονειρική. Το σκαφάκι μπορεί οποιοσδήποτε να το οδηγήσει είναι πολύ εύκολο. Εγώ βέβαια προτιμώ την Κάντια που είναι πιο έξω, αλλά δε θα σας πω περισσότερα.
Υπάρχουν ‘’ κρυμμένες’’ παραλίες πέρα απο την Αρβανιτιά οι οποίες δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό και πηγαίνεις με τα πόδια.

Εάν θέλετε το καλοκαίρι μπορείτε να νοικιάσετε σκάφος απο την παραλία για μια μονοήμερη εκδρομή και δεν είναι κάτι το πολύ ακριβό εάν είστε και παρέα.
Μια καινούρια παραλία είναι το Κονδύλι προς Βιβάρι και μετά. Είναι μια παραλία που τα νερά της είναι κρυστάλλινα αλλά είναι λίγο βαθιά. Η Επίδαυρος αποτελεί έναν άλλον προορισμό για όσους θέλουν να κάνουν μια εκδρομή έξω απο το Ναύπλιο. Οι παραλίες της μαζί με το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αποτελούν έναν προορισμό που πολλοί επιλέγουν.

Πού θα φάτε;

Εάν θέλετε ταβέρνα εγώ χρόνια τώρα πηγαίνω στο Βασίλη στην πλατεία Συντάγματος , έχουν γίνει φυσικά και καινούριες ταβέρνες που και εγώ ακόμα δεν έχω πάει .
Επίσης εάν θέλετε μαγειρευτό φαγητό η ταβέρνα Ελλάς στην πλατεία Συντάγματος είναι η παραδοσιακή. Μαγειρευτά φαγητά έχει ο Νάκος που πολλοί ακόμα και ντόπιοι προτιμούν.
Εκεί όπου θα κάτσω εγώ να φάω σίγουρα είναι στο Scuola , το οποίο έχει ιταλικό φαγητό και θυμίζει la pasteria όπως ήταν πριν απο χρόνια.


Εκτός απο την ”πασαρέλα” όπως λένε οι ντόπιοι εκεί που είναι παραλιακά κάποια bars υπάρχει και η παραλιακή του Ναυπλίου που θα βρείτε clubs κτλ. (τώρα βέβαια αυτά δεν νομίζω να λειτουργούν). Μπορείτε να πάτε για μπάνιο και να συνδυάσετε καφέ ή και για βράδυ για ένα ποτό στην Αρβανιτιά στο Blublanc λέγεται https://foursquare.com/v/blublanc/5388e23c498e60503032f620.

Για ποτό είναι ό,τι πρέπει .Και επίσης το 360 μοίρες το bar restaurant το οποίο είναι σχετικά καινούριο μαζεύει πολύ κόσμο και καλό κόσμο.
Επίσης τα υπέροχα καταπληκτικά μαγαζιά με χειροποίητα σανδάλια στο Μεγάλο Δρόμο ,το Μουσείο Κομπολογιού και το μαγαζάκι με τις φιγούρες του Καραγκιόζη για όποιον κάνει συλλογή.
Όποιος είναι συλλέκτης γραμματοσήμων μπορεί να βρει μεγάλη ποικιλία στον Οδυσσέα στην Πλατεία Συντάγματος. Μικρή έκανα και εγώ συλλογή και κάθε φορά πήγαινα εκεί να προμηθευτώ καινούρια γραμματόσημα.

Το Ναύπλιο γενικά δεν είναι φτηνή επαρχιακή πόλη, είναι αρκετά ακριβή. Πρέπει να ξέρεις που να πας και να έχεις οργανώσει τη διαμονή σου.


Τελευταίες ιδέες

Μπορείτε να ανεβείτε τα 999 σκαλιά , εγώ δεν τα έχω ανέβει ποτέ παρόλο που είμαι απο εκεί απο μικρή….

Το Ναύπλιο θεωρείτε η πιο ερωτική πόλη και όχι άδικα .
Η βόλτα στο Παλαμήδη, στο Μπούρτζι , ο γύρος της Αρβανιτιάς που εάν τον περπατήσεις σε κατευθύνει μέχρι την παραλία της Αρβανιτιάς.

Tα στενά απο πίσω απο την Πλατεία Συντάγματος που σε φτάνουν μέχρι το Ρολόι, περνάς απο τον Άγιο Σπυρίδωνα και βλέπεις τη σφαίρα που σκότωσαν τον Καποδίστρια οι Μαυρομιχαλαίοι.

Ένα άλλο μέρος που συνδυάζει το ευλαβικό προσκύνημα αλλά και την καταπληκτική θέα είναι η Εκκλησία της Ευαγγελίστριας που τέτοια θέα πραγματικά αξίζει να τη δει κανείς.

To κτήριο που βλέπετε στη φωτογραφία κάτω είναι το κτήριο που έμενε ο Άρμαρτζμπεργκ ο Αντιβασιλέας της Ελλάδας επι Όθωνα.


Μια άλλη ταβέρνα που την ξέρουν μόνο οι ντόπιοι είναι το ψητοπωλείο Πανταζής δίπλα στο Hondo Center. Εκεί πας μόνο για μισό κοτόπουλο 7 ευρώ(ή ολόκληρο 10 αν είστε παρέα ) μαζί με πατάτες ναυπλιώτικες στρογγυλές και ψωμί και με σος που μένει μυστική η συνταγή χρόνια τώρα. Όσοι έχουν φάει απο αυτό το φαγητό δεν έχουν λόγια , περιμένουν να ξαναπάνε στο Ναύπλιο για να δοκιμάσουν. Τις περισσότερες φορές δεν καθόμαστε εκεί τα παίρνουμε για το σπίτι .

Αλλά εάν θέλετε να φάτε σε ωραίο μέρος που είναι του Πανταζή θα πρέπει να πάτε στο Κεφαλάρι του Ναυπλίου οπου γίνονται και γάμοι εκεί , Pantazis Royal .Εκεί θα συναντήσετε ένα χώρο απίστευτο .

photo from google

Πού θα διασκεδάσετε το βράδυ;
Στο Σοκάκι μπορείτε να κάτσετε για φαγητό και για ποτό το βράδυ όπως και στο Rosso απέναντι. Αυτά βρίσκονται δίπλα στην Παναγίτσα.

Στο Μεγάλο Δρόμο έχει πολλά μαγαζάκια που είναι πολύ όμορφα όπως και τα πολύ ωραία και γραφικά greek arts με σουβενίρ για το Ναύπλιο.
Μουσείο Κομπολογιού του Άρη Ευαγγελινού. Εκεί μπορείτε να βρείτε μια συλλογή απο κομπολίνια με κεχριμπάρι και άλλα.
Σχετικά με τα παγωτά, υπάρχει όπως πολλοί θα γνωρίζετε το ιταλικό “Antica Gelateria di Roma” του Μαρτσέλο Ράφο.
Για καλό παγωτό εκτός απο τον Ιταλό είναι και ο Κουστένης που κάνει χειροποίητο παγωτό, είναι πολλά χρόνια στο Ναύπλιο.
Και για να προσδώσω μια πιο διασκεδαστική πινελιά σε αυτό το μακρόσυρτο άρθρο μου για το Ναύπλιο σας παραθέτω ένα ποίημα που μου έμαθαν απο μικρή και μου είχε κάνει εντύπωση 😛 . Νομίζω το είχε γράψει κάποιος δάσκαλος , δεν είμαι σίγουρη…

Ανάπλι πόλη ξακουστή και του Μοριά κορώνα

να γίνεις θέλω σύμβολο, να λάμπεις στον αιώνα.

Αθάνατα τα κάστρα σου , δαφνοστεφανομένα ,

πανεθνικό προσκύνημα, καρδιά του ’21.

Λούζεται στο λιμάνι σου, το Μπούρτζι σα στολίδι ,

ισορικό και αγέρωχο στέκει το Παλαμήδι !

One response to “Το ”άγνωστο” Ναύπλιο: Ξενάγηση στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας”

  1. […] τα έχει όλα. Σου προτείνουμε να διαβάσεις το άρθρο μας εδώ ! Στα έχουμε όλα γραμμένα και με λεπτομέρειες που δεν […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s